×
Meniu

Evenimente culturale tradiționale ce se desfășoară anual

În localitate se organizează sărbătorile :

Anul Nou, cu participarea săteni lor de diferite vîrste, care vin în cadrul sărbătorii cu colinde, urături, concert folcloric, după care urmează  Jocul Mare. A devenit deja  tradiție, ca participanții la sărbătoare să fie serviți cu bucate naționale și vin fiert. Sărbătoarea se desfățoară la bradul din centrul satului și se încheie de obicei cu focuri de artificii.

Crăciunul, pe care sătenii  îl serbează pe 7 ianuarie. Este o sărbătoare de familie. Gospodinele își pregătesc mesele de sărbătoare, la care își așteaptă pe cei dragi. Iar spre seară sătenii sunt așteptați în centrul satului la un Joc mare. Bine dispuși, ei se prind în joc  și petrec pînă la miezul nopții.

Gimnaziului din localitate are deasemenea o tradiție frumoasă de a organiza și a desfășura Festivalul Mărțișorului, la care participă toate colectivele de copii din gimnaziu. Cele mai bune numere artistice sunt incluse în concertul de 8 Martie, consacrat tuturor femeilor din localitate, organizat de lucrătorii Centrului de Cultură, cu participarea ”artiștilor” din localitate de diferite vîrste, care are loc în ajun de 8 Martie. După concert toate femeile sunt așteptate în ospătăria gimnaziului, unde sunt servite cu plăcinte, sarmale și cîte un pahar de vin produs de vinificatorii din localitate.

O altă tradiție – Jocul Mare, organizat seara, în prima zi de Paști, de către Centrul de Cultură din localitate.

Hramul Satului, sărbătorit pe 22 mai (sfîntul Nicolae de vară). Se începe sărbătoarea dimineață cu serviciul divin la biserica din Centrul satului. Urmează masa de sărbătoare, la care sunt invitați în special oaspeții prezenți la biserică. Acasă gospodinele deasemenea își primesc oaspeții, iar pe la ora 16, în grupuri sătenii se îndreaptă spre centrul satului, unde asistă la un concert cu participarea colectivelor de creație din localitate și cu participarea artiștilor din Republică. Nu lipsesc plăcintele și sarmalele, frigăruii și cîrnăciorii  pregătiți la grătar, băuturile răcoritoare pe tot parcursul sărbătorii. În cadrul sărbătorii se fac totalurile pentru cea mai curată mahala, pentru cea mai îngrijită fîntînă, se înmânează premii celui mai longeviv cuplu familial, celei mai tinere familii, celui mai mic cetățean al satului. După concert urmează Jocul Mare, care se încheie noaptea tîrziu, cu focuri de artificii.

1 Iunie – Ziua internațională a copiilor, însoțită de diferite surprize pentru copii din partea maturilor.

Tradițional, în luna iunie se organizează Ziua pescarului  la iazul mare de pe Valea Galbenei, la care participă toți amatorii de pescuit din localitate. În cadrul sărbătorii se petrec concursuri – la cea mai marea cantitate de pește prins la undiță,  la cel mai mare pește prins la undiță, la cea mai gustoasă zeamă de pește. Învingătorii concursurilor se premiază cu diplome și premii bănești. Se încheie sărbătoarea cu  invitarea la zeamă de pește a tuturor participanților la sărbătoare.

Un alt eveniment cultural-sportiv, așteptat în special de tineret este dechiderea sezonului sportiv, care se desfășoară pe stadionul central al satului, în cadrul căruia se petrec diferite competiții sportive. Se încheie sărbătoarea cu înmînarea premiilor învingătorilor în competițiile sportive (diplome, premii bănești, berbecul, iepurele, cucoșul).

La 16 august, deja al treilea an se organizează  Întîlnirea buțenenilor de pretutindeni. Este vorba despre sătenii stabiliți cu traiul înafara satului, raionului, țării. Majoritatea vin în concediu acasă la părinți. Localitatea îi așteaptă pe toți cu mare drag, ei au posibilitate să privească un concert pregătit de săteni. Ba chiar se includ în concert și copiii lor, care învață în diferite țări. Interpretează muzică la diferite instrumente neobișnuite pentru noi, vin cu expoziții de lucrări de artizanat, lucrate peste hotare. Exemplu servește familia Scurcan Mihail și Ludmila, care locuiesc în Italia, familia lui Mihail și Cristina Gîrleanu, care cresc și educă trei copii în Irlanda și alții.

Se încheie sărbătorile anului cu Închiderea sezonului sportiv, organizată toamna, deasemenea pe stadionul principal al satului.