×
Meniu

Festivaluri și evenimente

Evenimente culturale tradiționale ce se desfășoară anual (sau se dorește):

Festivaluri/Sărbători

Sărbători:

Anul Nou, cu participarea  sătenilor de diferite vârste, care vin în cadrul sărbătorii cu colinde, urături, concert folcloric, după care urmează  Jocul Mare. Sărbătoarea se desfășoară la bradul din centrul satului și se încheie de obicei  cu focuri de artificii.

Crăciunul sătenii  îl serbează   pe 7 ianuarie. Este o sărbătoare de familie. Gospodinele își pregătesc mesele de sărbătoare, la care își așteaptă pe cei dragi. Iar spre seară sătenii sunt așteptați în centrul satului la  Jocul Mare.

Dragobetele, buțenenii deja al doilea an își dau întâlnire la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din capitală. Cele 320 de locuri din sala de teatru sunt în exclusivitate rezervate doar locuitorilor satului Buțeni, printre ei fiind invitați și personalități notorii; oameni de știință, medici, profesori, juriști, economiști, sportivi, veterani ai sistemului de educație, foști primari, conducători ai gospodăriei agricole, etc. –toți băștinași ai satului. Moderatorul serii este actorul Ion Grosu, originar din s. Buțeni.

8 Martie, cele mai bune numere artistice sunt incluse în concertul de 8 Martie. Concertul este consacrat tuturor femeilor din localitate,  organizat de lucrătorii Centrului de cultură, cu participarea artiștilor  din localitate de diferite vârste, care are loc în ajun de 8 Martie.

1 Iunie – Ziua internațională a copiilor, însoțită de diferite surprize pentru copii din partea maturilor.

Sărbători locale:

Hramul satului sărbătorit pe 22 mai (Sfântul Nicolae de vară).Se începe sărbătoarea dimineață  cu serviciul divin la biserica din Centrul satului. Acasă gospodinele de asemenea își primesc oaspeții, iar pe la ora 16, în grupuri sătenii se îndreaptă spre centrul satului, unde asistă la un concert cu participarea colectivelor de creație din localitate și cu participarea artiștilor din Republică. După concert urmează Jocul Mare, care se încheie noaptea târziu cu focuri de artificii.

Ziua Pescarului, organizată deja de 4 ani tradițional în prima duminică din Iunie la iazul din localitate. Ziua pescarului se organizează în prima duminică de la îneperea sezonului de pescuit (15 iunie). Sărbătoarea începe de obicei la ora 6 dimineața și decurge după următorul program: 1. Pescuitul la undiță.      2. După aceasta, de către o comisie specială se petrec concursurile – Pentru cel mai mare pește prins și Pentru cea mai mare cantitate de pește prins. Învingătorii se premiază  cu diplome și premii bănești. 3. În timp ce pescarii participă la concursuri, soțiile lor pregătesc toate cele necesare pentru  zăma de pește. Cînd zama este gata,  comisia petrece concursul – Pentru cea mai gustoasă zamă de pește, stimulînd toți participanții de asemenea cu diplome și premii bănești.

Întâlnirea buțenenilor de pretutindeni,  organizată deja de 3 ani la 16 august când vin consătenii acasă. Este vorba despre sătenii stabiliți cu traiul înafara satului, raionului, țării. Ei au posibilitate să privească un concert pregătit de săteni. Interpretează muzică la diferite instrumente  neobișnuite pentru noi, vin cu expoziții de lucrări de artizanat, lucrate peste hotare.

Festivaluri:

Festivalul  Mărțișorului, organizat de către Gimnaziul din localitate. Este o tradiție frumoasă de a organiza și a desfășura la care participă toate colectivele de copii din gimnaziu, ulterior cele mai bune numere sunt prezentate și în cadrul Concertului de 8 Martie dedicat tuturor femeilor din localitate.

 Jocul Mare, tradițional organizat seara în prima zi de Paști , în centrul satului se organizează Jocul mare. Ținînd cont că a doua zi de paști este tot zi liberă, sătenii, după ce și-au primit oaspeții, au stat la masă, fiind bine dispuși, vin la Joc. Jocul este inițiat de APL împreună cu Centrul de cultură din localitate. Unul din dansurile caracteristice localității noastre este – Șaierul de la Buțeni, care se dansează în perechi pe schimbate. Dacă n-ai dansat  Șaierul, parcă nici nu ai fost la Jocul Mare.

Concursuri și competiții

Concursul “Cea mai salubră mahala”, tradiție ca în ajunul Hramului satului să se desfășoare această inițiativă, totalurile căruia se fac cu o zi înainte de Hram de către o Comisie, iar în cadrul sărbătorii Hramului satului se oferă premii bănești și diplome.

Competiții sportive, eveniment cultural-sportiv, așteptat în special de tineret este dechiderea sezonului sportiv, care se desfășoară pe stadionul central al satului, în cadrul căruia se petrec diferite competiții sportive. Se încheie sărbătoarea cu înmînarea premiilor învingătorilor în competițiile sportive ( diplome, premii bănești, berbecul, iepurele, cucoșul).

Se încheie sărbătorile anului cu Închiderea sezonului sportiv, organizată toamna, deasemenea pe stadionul principal al satului.